FIBA Merkez Kurulu, 2026’nın ilk toplantısında 2030 ve 2031 Dünya Kupası ev sahipliklerini belirledi; milli takım takvimlerini ve kural değişikliklerini onayladı.
FIBA Merkez Kurulu, 2026 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, 2030 FIBA Kadınlar Basketbol Dünya Kupası ve 2031 FIBA Basketbol Dünya Kupası ev sahipliklerinin verilmesi gibi kritik kararlar alındı. Ayrıca, kadın milli takım takvimi ve resmi basketbol kurallarında önemli değişiklikler onaylandı. Avrupa Olimpiyat Komiteleri Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu üyesi Spyros Capralos toplantının açılış konuşmasını yaptı.
Merkez Kurulu’na, Wuhan (Çin), Lyon-Villeurbanne (Fransa), San Juan (Porto Riko) ve İstanbul’da düzenlenen dört eleme turnuvasının başarı raporları sunuldu. Eylül ayında yapılacak Dünya Kupası hazırlıkları hakkında kapsamlı güncellemeler paylaşıldı. Kura çekimi de bu hazırlıklar kapsamında salı günü yapıldı. Turnuvanın son hafta sonu biletlerinin yüzde 80’inden fazlası şimdiden satıldı.
Kurul, Turnuvalar Komisyonu’nun önerileri ve FIBA Bölgesel Ofisleri ile yapılan görüşmeler sonrasında 2027-2031 kadın milli takım takvimini onayladı. Yeni takvim, 2030 Dünya Kupası Eleme Turnuvaları’nı 10-20 Mart 2030’da, Ön Eleme Turnuvaları’nı ise 21-28 Ağustos 2028’de belirledi.
Olimpiyat Eleme Turnuvaları 6-16 Şubat 2028 tarihlerinde oynanacak. Los Angeles 2028 Olimpiyat Oyunları Kadın Basketbol Turnuvası ise 12-30 Temmuz 2028 tarihleri arasında gerçekleşecek. Merkez Kurulu, 2029’daki dört kıta kupasının Haziran-Temmuz’da, FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket) 2031’in ise Aralık’ta düzenlenmesini kararlaştırdı.
FIBA Basketbol Dünya Kupası 2027 eleme sürecinin ikinci dönemi mart ayında tüm bölgelerde başarıyla tamamlandı. Haziran-Temmuz aylarındaki üçüncü dönem karşılaşmaları, ikinci tura yükselecek takımları belirleyecek. Merkez Kurulu, eleme sürecinin dördüncü döneminde oynanacak hazırlık karşılaşmalarının sayısını iki ile sınırladı.
Orta Doğu’daki mevcut durumla ilgili olarak organizasyon komitesi kapsamlı bir rapor sundu. Turnuvaya 16 ay kala hazırlıkların planlandığı gibi ilerlediği ve organizasyonun Katar’da güvenli ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilebileceği belirtildi.
Merkez Kurulu’na, Los Angeles’ta düzenlenecek 2028 Olimpiyat Oyunları hazırlıkları hakkında, geçen şubat ayında yapılan ziyaret sonrası güncel durum sunuldu. Bu ziyaret sırasında Intuit Dome ve çevresindeki tesisler incelenmişti.
Kurul, 27 Haziran – 5 Temmuz 2026 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek FIBA 17 Yaş Altı Dünya Kupası hazırlıkları hakkında bilgi aldı. Ayrıca, 11-19 Temmuz 2026 tarihleri arasında Brno, Çekya’da yapılacak FIBA 17 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası hazırlıkları da değerlendirildi. Her iki organizasyon da genç yaş kategorileri için geliştirilen çok yıllı ev sahipliği modeli kapsamında düzenleniyor.
Merkez Kurulu, antrenörler, oyuncular, hakemler ve uzman temsilcilerden oluşan FIBA Kurallar Danışma Grubu tarafından önerilen değişiklikleri onayladı. Video tekrar sistemi, bir faul sonrası çember ihlali veya topun çembere müdahale edilmesi durumlarının oyun sırasında her an incelenebilmesini kapsayacak şekilde genişletildi. Son iki dakika içinde top oyuna sokulurken yapılan faullerin değerlendirilmesi de video tekrar sistemine dahil edildi.
Sürekli hareket ve şut hareketi tanımı daha açık hale getirildi. Bu sayede oyuncuların faul alırken yapay şekilde şut hareketi içine girmeye çalıştığı durumların önüne geçilmesi hedeflendi. Teknik fauller, niteliği ve ağırlığına göre iki farklı türde tanımlandı; bunlardan biri oyundan çıkarılmaya sayılacak, diğeri sayılmayacak.
Sportmenlik dışı faul yerine
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap