Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, müfredatta Batı merkezli kavramların değiştirildiğini açıkladı. ‘Haçlı Seferleri’ ve ‘Coğrafi Keşifler’ ifadeleri tarihe karışıyor.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatta Batı merkezli kavramların değiştirildiğini duyurdu. İstanbul’da gerçekleşen “Maarifin Kalbinde Ramazan” etkinliğinde konuşan Bakan Tekin, “Haçlı Seferleri” yerine “Haçlı Saldırıları”, “Coğrafi Keşifler” yerine ise “Sömürgecilik” ifadelerinin kullanılacağını açıkladı. Bu düzenlemelerle, öğrencilerin zihin dünyasını etkileyen kavramların milli bir bakış açısıyla yeniden değerlendirildiği belirtildi.
Bakan Tekin, “Haçlı Seferleri” ifadesinin masumlaştırılmış bir kullanım olduğunu savundu. Sefer kavramının Türk literatüründe makul bir çağrışım yaptığını, ancak söz konusu olayların bir saldırı niteliği taşıdığını ifade etti. Bu nedenle müfredattan “Haçlı Seferleri” kavramının çıkarılarak, yerine “Haçlı Saldırıları” ifadesinin getirildiğini kaydetti.
Tekin, tarih terminolojisi dışında farklı alanlarda da kavramsal değişikliklere gidildiğini belirtti. “Coğrafi Keşifler” ifadesinin Avrupa merkezli yanlış bir bakış açısı oluşturduğunu vurguladı. Yeni müfredatta “Coğrafi Keşifler”in aslında sömürgeciliğin başlangıcı olduğu yaklaşımının esas alındığını dile getirdi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Orta Asya” kavramının İkinci Dünya Savaşı sonrası siyasi atmosferin ürünü olduğunu savundu. Bilimsel literatürde bu coğrafyanın karşılığının “Türkistan” olduğunu ifade etti. Ayrıca, “Ege Denizi” yerine geçmişte kullanılan “Adalar Denizi” örneğini vererek, bu tür kavramların milli bilinç üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Bakan Tekin, konuşmasında milli bilinç ve değerler eğitimine de vurgu yaptı. İsrail’in Gazze saldırıları sonrası okullarda çeşitli etkinlikler düzenlendiğini aktardı. Eğitim sisteminde adalet, insan hakları, vatan sevgisi ve dayanışma gibi değerlerin öne çıkarıldığını belirtti.
Ramazan ayında okullarda yapılan etkinliklere yönelik eleştirilere de yanıt veren Tekin, bazı kesimlerin çalışmaları “Talibanizm” olarak nitelendirdiğini söyledi. Etkinliklerin tamamen gönüllülük esasına dayandığını vurguladı. Öğrencilerin paylaşma, merhamet, dürüstlük ve yardımlaşma gibi değerleri öğrenmesini amaçladıklarını açıkladı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap