Türkiye’nin yeni sondaj gemisi Yıldırım, ilk görevine Karadeniz’de başlıyor. Türkali-16 kuyusunda alt tamamlama faaliyetleri yürütecek gemiyle Karadeniz’deki sondaj gücü artıyor.
Türkiye’nin yeni derin deniz sondaj gemisi Yıldırım, ilk görevine başlamak üzere Filyos Limanı’ndan ayrılarak Karadeniz’e açıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, gemi ilk olarak Türkali-16 kuyusunda alt tamamlama faaliyetleri yürütecek.
Yıldırım sondaj gemisi, 4 Aralık 2025’te Türkiye’ye ulaşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından isimlendirilmişti. Mersin Taşucu Limanı’na yanaşan gemi, Ay-Yıldız bayrağı ile donatıldı.
Karadeniz’de görev yapması planlanan Yıldırım, 21 Ocak’ta Filyos Limanı’na gitmek üzere Mersin’den hareket etti. Çanakkale ve İstanbul Boğazları’ndan geçişi sağlanan gemi, 27 Ocak’ta Filyos’a ulaştı. Boğaz geçişleri için daha önce sökülen 1010 tonluk sondaj kulesinin üst kısmı, geminin Filyos’a yanaşmasının ardından yerine monte edildi.
Kule montajının tamamlanmasının ardından geminin sondaj, genel gemi ve sualtı sistemlerinin devreye alınması ve test süreçleri gerçekleştirildi. Yapılan tüm kontrollerin başarıyla tamamlanmasıyla Yıldırım, operasyonel hazır hale geldi.
Yıldırım’ın göreve başlamasıyla Türkiye’nin Karadeniz’deki sondaj gemisi sayısı 5’e yükseldi. Bu durum, ülkenin arama ve üretim kabiliyetini daha da güçlendirecek.
Güney Kore’de 2024 yılında inşa edilen Yıldırım, 12 bin metreye kadar derinlikte sondaj yapabilme kapasitesine sahip. 228 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğindeki bu 7. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi, helikopter pisti ve 200 personel için yaşam alanı sunuyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap