ABD’nin stratejik rezervleri açması ve yaptırımları esnetmesi, Orta Doğu’daki gerilimlerle yükselen küresel petrol fiyatlarını düşüremedi.
ABD yönetiminin, 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlatılan operasyonlar ve Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler sonucu yükselen küresel petrol fiyatlarını dizginleme girişimleri yetersiz kaldı. Stratejik petrol rezervlerinden yapılan büyük çaplı tahliyelere ve Rusya, Venezuela ile İran petrollerine yönelik yaptırımlarda uygulanan geçici esnemelere rağmen, ham petrol fiyatları varil başına 100 doların üzerinde seyretmeye devam etti.
Küresel petrol arzında yaşanan belirsizlikler, dünya sevkiyatının kritik geçiş güzergahlarından Hürmüz Boğazı’nda trafiğin aksaması ve çatışmalarda Körfez Bölgesi’ndeki enerji tesislerinin hedef alınmasıyla derinleşti. Beyaz Saray, artan enerji maliyetlerine karşı tüm seçenekleri değerlendirse de uzmanlar, fiyatları düşürmenin en etkili yolunun dünya petrolünün yaklaşık yüzde 20’sinin geçtiği Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması olduğuna işaret etti.
ABD yönetiminin petrol piyasasına doğrudan müdahalesi, Stratejik Petrol Rezervi üzerinden gerçekleşti. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) üyesi 32 ülkenin enerji fiyatlarını düşürme amacıyla rezervlerinden koordineli şekilde 400 milyon varil petrol ve rafine ürünü piyasaya sürme kararı aldı. Bu kararın bir parçası olarak ABD Enerji Bakanlığı, 11 Mart’ta Stratejik Petrol Rezervi’nden 172 milyon varil petrolün piyasaya sürüleceğini duyurdu. Bu miktar, ABD tarihindeki en büyük rezerv tahliye operasyonlarından biri olarak kayıtlara geçti.
Eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle artan petrol fiyatları karşısında 2022’de Stratejik Petrol Rezervi’nden 180 milyon varil petrol piyasaya sürülmüştü. ABD Enerji Bakanı Chris Wright, 20 Mart’ta rezervlerden petrol akışının başladığını belirtti. Wright, rezervlerden petrol akışının günlük 1 milyon ile 1,5 milyon varil arasında olmasının beklendiğini ve bunun toplamda 3 milyon varile yakın bir seviyeye ulaşabileceğini kaydetti.
Washington yönetimi, petrol fiyatlarındaki yükseliş karşısında, yaptırımlar kapsamındaki Rus ve İran petrolünün satın alınmasına geçici olarak izin vererek arz tarafındaki açığı kapatmaya yönelik adımlar attı. ABD Hazine Bakanlığı, 5 Mart’ta küresel petrol arzını sürdürmek amacıyla Hint rafinerilerinin Rus petrolü alımına izin veren 30 günlük geçici bir muafiyet yayımladı. Hazine Bakanı Scott Bessent, bu kısa vadeli önlemin yalnızca denizde mahsur kalmış petrolü içeren işlemlere yetki verdiğini ve Rus hükümetine kayda değer bir mali fayda sağlamayacağını belirtti. Bessent,
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap