SON DAKİKA
--:--:--

Bakan Yardımcısı Sayan Starlink ve Kuiper’ın Türkiye’ye gelişi için şartları açıkladı

Bakan Yardımcısı Sayan, Starlink ve Kuiper gibi alçak yörünge uydu sistemlerinin Türkiye’ye gelişi için SpaceX ve Amazon ile görüşüldüğünü duyurdu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Yardımcısı Sayan Starlink ve Kuiper’ın Türkiye’ye gelişi için şartları açıkladı

Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Washington’daki Satellite 2026 fuarında yaptığı açıklamada, SpaceX’in Starlink ve Amazon’un Kuiper gibi alçak yörünge uydu sistemlerinin Türkiye’ye gelmesi için bu firmalarla görüşmeler yapıldığını bildirdi. Sayan, güvenlik ve regülasyon şartlarına uyum sağlanması durumunda bir yol haritası sunulabileceğini belirtti.

Görüşmelerin, Türkiye’nin uydu teknolojileri ve global işbirlikleri hedefi doğrultusunda gerçekleştirildiği aktarıldı. Bu sistemlerin Türkiye’deki operasyonlarına dair düzenlemeler ve güvenlik gereksinimleri firmalara iletildi.

Türkiye’nin Uydu Ekosistemi ve Yeni İşbirlikleri

Bakan Yardımcısı Sayan, Satellite 2026 fuarında TÜRKSAT, TUSAŞ, ASELSAN ve PROFEN gibi yerli firmaların Türkiye Pavilyonu’nda yer aldığını vurguladı. Fergani Uzay ve CTech firmalarının da katılımıyla yerli uydu ekosisteminin geniş bir temsilinin sağlandığı ifade edildi.

TÜRKSAT’ın fuar kapsamında havacılık sektörüne yönelik hizmetler için Anuvu ve Viasat ile iki önemli anlaşma imzaladığı belirtildi. Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yerlilik ve millilik ön planda tutulurken, global şirketlerle de işbirliğinin artırıldığı kaydedildi.

Türkiye’nin yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A ile elde edilen birikimin, uydu teknolojileri alanında daha ileri adımlar atılmasını sağlayacağı ifade edildi. TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B ve TÜRKSAT 6A’nın faaliyette olduğu, yeni uydu projeleri için çalışmaların sürdüğü aktarıldı.

5G ve Uydu Entegrasyonu Süreci

Sayan, mobil iletişimde 5G’ye geçiş sürecine de değindi. Geçen yıl sonunda yapılan 5G ihalesiyle devlete 3,5 milyar dolarlık frekans ücreti tahsilatının başladığını hatırlattı. İlk tahsilatların 1 Ocak itibarıyla yapıldığı bilgisi verildi.

Türkiye genelinde 5G hizmetinin 1 Nisan’da resmen devreye alınacağı açıklandı. Bu kapsamda 31 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir program düzenlenmesi planlandığı belirtildi. 5G ile veri hızının artacağı ve gecikme sürelerinin azalacağı vurgulandı.

5G’nin uydu kapasitesiyle birlikte kullanımının da fuarda öne çıkan konulardan biri olduğu ve bu alandaki görüşmelerin devam ettiği dile getirildi. Türkiye’nin 5G ile iletişimde yeni bir seviyeye ulaşacağı ifade edildi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
ABD Donanması Orta Doğu’da İkmal Yaptı İran Savaşı Maliyeti 25 Milyar Doları Aştı
ABD Donanması Orta Doğu’da İkmal Yaptı İran Savaşı Maliyeti 25 Milyar Doları Aştı
İsrail’in Gazze’ye Nisan Saldırılarında 111 Filistinli Hayatını Kaybetti
İsrail’in Gazze’ye Nisan Saldırılarında 111 Filistinli Hayatını Kaybetti
İsrail SİHA Saldırısı Gazze’de Hastane Yakınını Vurdu 6 Yaralı
İsrail SİHA Saldırısı Gazze’de Hastane Yakınını Vurdu 6 Yaralı
Gülistan Doku Soruşturmasında SIM Kart Şüphesi Başsavcıyı Yeni Delillere Yöneltti
Gülistan Doku Soruşturmasında SIM Kart Şüphesi Başsavcıyı Yeni Delillere Yöneltti
MİT’ten Sınır Ötesi Uyuşturucu Operasyonu 236 Kg Esrar Ele Geçirildi
MİT’ten Sınır Ötesi Uyuşturucu Operasyonu 236 Kg Esrar Ele Geçirildi
Formula 1 Türkiye’ye Dönüyor Erdoğan İstanbul’da Tanıtım Programına Katılıyor
Formula 1 Türkiye’ye Dönüyor Erdoğan İstanbul’da Tanıtım Programına Katılıyor
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.