YASED verilerine göre Türkiye, yılın ilk iki ayında 1.5 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çekti. En fazla yatırım Almanya’dan geldi.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verileriyle Türkiye’ye yılın ilk iki ayında 1,5 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi gerçekleştiğini duyurdu. Şubat ayında ülkeye 780 milyon dolar UDY gelirken, 2003’ten itibaren toplam UDY girişi 289 milyar doları geçti.
Şubat ayındaki 780 milyon dolarlık UDY girişinin 370 milyon doları yatırım sermayesi olarak kaydedildi. Aynı dönemde 513 milyon dolar borçlanma araçları, 230 milyon dolar ise yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla gerçekleşti. Bu ayda 333 milyon dolarlık yatırım tasfiyesi aşağı yönlü etki yarattı.
Şubat ayında gerçekleşen 370 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişlerinde bilgi ve iletişim sektörü 65 milyon dolar ile yüzde 18’lik pay aldı. Finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 17, toptan ve perakende ticaret ise yüzde 14’lük paylarıyla dikkat çekti. Bu sektörler, şubat ayının öne çıkan yatırım alanları oldu.
Yılın ilk iki ayı toplamında toptan ve perakende ticaret 146 milyon dolarla en fazla yatırım çeken sektör oldu. Elektronik imalatı ise 143 milyon dolarlık yatırım girişiyle ikinci sırada yer aldı. Bu iki sektör, toplam UDY içinde önemli bir paya sahip oldu.
Yılın ilk iki ayında Almanya, 198 milyon dolarlık yatırımla en fazla UDY sağlayan ülke konumuna geldi. Almanya’yı 118 milyon dolarla Hollanda ve 95 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) takip etti. Bu ülkeler, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sundu.
Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 18’lik payla en büyük yatırımcı ülke oldu. Singapur ve ABD yüzde 15, Almanya yüzde 14, İspanya ise yüzde 9’luk pay aldı.
2003-2025 döneminde toplam UDY’nin yüzde 59’unu oluşturan Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri, 2026’nın ikinci ayında yüzde 35’lik bir paya sahip oldu.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap