SON DAKİKA
--:--:--

ABD İran Anlaşması Sonrası Beyaz Saray Görüntüleri Paylaştı

ABD ve İran arasında 14 maddelik tarihi bir anlaşma imzalandı. Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump’ın imza anına ait görüntüleri paylaştı. Detaylar açıklandı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD İran Anlaşması Sonrası Beyaz Saray Görüntüleri Paylaştı

Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında savaşın sona ermesini ve Hürmüz Boğazı’nın güvenliğini hedefleyen 14 maddelik bir anlaşma imzalandı. Anlaşmanın resmiyet kazanmasının ardından Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmayı imzaladığı anlara ait görüntüleri kamuoyuyla paylaştı.

G7 Liderler Zirvesi için Fransa’da bulunan Trump, Versay Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldiği yemek sırasında anlaşma metnini imzaladı. Macron ve salonda bulunan diğer katılımcılar, bu gelişmeyi alkışlarla karşıladı.

Macron ve Şerif’ten Açıklamalar

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Başkan Trump, bu akşam Versay’da İran ile ABD arasında varılan anlaşmayı imzaladı. Bu anlaşma kalıcı bir barışın yolunu açacak ve Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasını sağlayacak. Bu, doğru ve önemli bir adımdır ve yakında enerji fiyatlarında düşüş sağlanmasına imkan tanıyacaktır.” ifadelerini kullandı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “ABD ile İran arasındaki tarihi ‘İslamabad Mutabakat Anlaşması’nın elektronik ortamda imzalandığını duyurmaktan onur duyuyorum. Mutabakat, her iki ülkenin saygın devlet başkanları tarafından imzalanmış ve arabulucu olarak tarafımdan da onaylanmıştır.” açıklamasını yaptı.

Reuters’ın aktardığına göre 14 maddelik mutabakat metninin ana noktaları şunları içeriyor: Taraflar, Lübnan dahil tüm cephelerde askeri operasyonları sonlandıracak ve birbirlerine karşı güç kullanmaktan kaçınacak. İki ülke, birbirlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterecek. Nihai anlaşma 60 gün içinde müzakere edilecek. ABD, İran’a yönelik deniz ablukasını 30 gün içinde tamamen kaldıracak. İran, ticari gemilerin Hürmüz Boğazı’ndan geçişini kolaylaştıracak. ABD, İran’ın yeniden inşası ve ekonomik kalkınması için 300 milyar dolarlık bir plan hazırlayacak. ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası yaptırımlar dahil olmak üzere yaptırımları kaldırmayı taahhüt ediyor.

İran, nükleer silah temin etmeyeceğini bir kez daha teyit ederken, ABD ve İran, nükleer programla ilgili konuları Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) gözetiminde görüşecek. Anlaşma yürürlüğe girdiğinde, İran’a ait dondurulmuş fonlar ve varlıklar kullanıma açılacak.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Ukrayna’da Esir Düşen Türk Vatandaşı İçin Erdoğan’a Çağrı
Ukrayna’da Esir Düşen Türk Vatandaşı İçin Erdoğan’a Çağrı
ABD Çin Vatandaşlarına Kuzey Mariana Adaları Vizesiz Seyahat Programını Askıya Alıyor
ABD Çin Vatandaşlarına Kuzey Mariana Adaları Vizesiz Seyahat Programını Askıya Alıyor
Küresel Isınma İsviçre Alplerindeki Dağ Evlerini Tehdit Ediyor
Küresel Isınma İsviçre Alplerindeki Dağ Evlerini Tehdit Ediyor
Brezilya Seçimini Lula Da Silva Kazandı Bolsonaro Sonuçlara İtiraz Etti
Brezilya Seçimini Lula Da Silva Kazandı Bolsonaro Sonuçlara İtiraz Etti
Suudi Arabistan askeri harcamalarında yerlileştirme oranını %27.3’e çıkardı
Suudi Arabistan askeri harcamalarında yerlileştirme oranını %27.3’e çıkardı
CENTCOM Komutanı Cooper Hürmüz Boğazı Üzerinde Uçuş Gerçekleştirdi
CENTCOM Komutanı Cooper Hürmüz Boğazı Üzerinde Uçuş Gerçekleştirdi
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.