TVHB Başkanı Eroğlu, kenelerin nisan ayından itibaren aktif olduğunu belirterek KKKA vakaları hakkında uyarılarda bulundu. Ölüm riski ve korunma yolları açıklandı.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Eroğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eroğlu, kenelerin Nisan ayından itibaren aktif hale geldiğini, Türkiye’de ilk vakaların 2002 yılında Tokat’ta görüldüğünü ve hastalığın yüzde 5’e varan ölüm riski taşıdığını belirtti. Vatandaşları bireysel korunma önlemleri konusunda uyardı.
KKKA’nın Türkiye’deki ilk vakaları 2002’de görüldü, tanısı 2003’te konuldu. Tarım ve Orman Bakanlığı 2004’ten itibaren riskli bölgelerde mücadele faaliyetlerini başlattı. Hastalık, Tokat’ta başlamasının ardından 30 farklı ilde tespit edildi.
Eroğlu, dünya genelinde 899 kene türü bulunduğunu, bunların 46’sının Türkiye’de yaşadığını aktardı. Hastalığın özellikle Kuzey Anadolu platosunda; Erzincan, Sivas, Tokat, Amasya ve Bolu gibi illerde yaygın olduğunu ifade etti. Sonraki yıllarda Diyarbakır ve Malatya gibi farklı coğrafyalarda da vakalar görüldü.
Geçmiş yıllarda yüzlerce vaka kaydedildiğini hatırlatan Eroğlu, geçen yıl 15 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirtti. Bu yıl da yakın zamanda bir gencin KKKA nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.
Keneler Nisan ayından itibaren aktifleşmekte, havaların ısınmasıyla birlikte Kasım ayına kadar faaliyetlerini sürdürmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında ise kene aktivitesinin zirveye ulaştığı gözlemlenmektedir. Eroğlu, bu dönemlerde bağ ve bahçe gibi kırsal alanlara giden kişilerin gerekli tedbirleri alması gerektiğini vurguladı.
Hastalığı tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını belirten Eroğlu, bireysel ve mekanik önlemlerin önemine değindi. Çiftlik hayvanlarının parazit ilaçlarıyla düzenli olarak ilaçlanmasının da mücadelede kritik bir rol oynadığını ekledi.
Kırsal alanlarda açık renkli ve uzun kollu giysiler tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması önerildi. Vatandaşların evlerine döndüklerinde mutlaka kene taraması yapmaları gerektiği belirtildi. Kenenin vücuda yapıştığında genellikle hissedilmediği uyarısı yapıldı.
Eroğlu, kenenin vücuda yapıştıktan sonra hemen virüs taşımadığını, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ni taşıyan kenenin yaklaşık 12 saat kan emdikten sonra etkeni vermeye başladığını açıkladı. Bu nedenle, kene fark edildiğinde hızla müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti. “Keneye dokunulmasın, sağlık kuruluşuna gidilsin” şeklindeki yaygın inanışın doğru olmadığını dile getirdi.
Kenenin çıplak elle değil, bir poşet, eldiven veya bez parçası yardımıyla çıkarılması ve muhafaza edilmesi gerektiğini aktardı. Bu hızlı müdahalenin hastalığın bulaşma riskini önemli ölçüde azaltabileceği belirtildi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap