Ortopedik engellilerin ÖTV’siz araç alımında önemli bir değişiklik yapıldı. Ehliyet alamayan engelliler de artık bu haktan faydalanabilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, ortopedik engellilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetli araç alımına dair esasları yeniden düzenledi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğle, yüzde 40 ila 90 arasında ortopedik engeli olup sürücü belgesi alamayan kişiler de ÖTV’siz araç edinebilecek. Bu adım, Anayasa Mahkemesi’nin ilgili hükmü iptal etmesinin ardından eşitlik ilkesini sağlamayı amaçlıyor.
Anayasa Mahkemesi, ÖTV istisnasında yüzde 90’ın altında ortopedik engeli bulunan ve bu engel nedeniyle ehliyet alamayan kişilerin durumunu değerlendirmişti. Mahkeme, bu kişilerin tıpkı yüzde 90 üzeri engelliler gibi ÖTV’siz araç alamamasını eşitlik ilkesine aykırı bularak ilgili hükmü iptal etmişti.
Yeni tebliğle birlikte, engel oranı yüzde 40 ve üzeri olan ortopedik engellilerden sürücü belgesi alamayacağına karar verilenler ÖTV istisnasından faydalanabilecek. Bu istisna, motor silindir hacmine bakılmaksızın, vergiler dahil bedeli 2 milyon 873 bin 900 liranın altındaki çeşitli binek ve ticari araçları kapsıyor.
Belirlenen araçlar arasında binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jip ve steyşın vagonlar bulunuyor. Ayrıca, eşya taşımaya mahsus 2 bin 800 santimetreküp veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up ile motor silindir hacmine bakılmaksızın motosikletler de istisna kapsamında değerlendirilecek.
İstisna uygulanarak ilk iktisap kapsamında teslim edilen taşıtlar için mükellefler ÖTV beyannamesi verecek. Ancak bu beyannamede vergi hesaplanmayacak, sadece bildirimde bulunulacak.
Alıcının ortopedik engel oranının yüzde 40 ve üzerinde olduğunu ve sürücü belgesi alamayacağını belirten engellilik sağlık kurulu raporu, vergi dairesine sunulacak. Ayrıca, satış faturasının aslına uygun fotokopisi de işletme yetkililerince onaylanarak beyanname ile birlikte iletilecek.
Vergi dairesi, beyanname ve sunulan belgeleri inceleyerek engel oranını ve sürücü belgesi alamama durumunu tespit edecek. Sağlık kurulu raporunun Sağlık Bakanlığı sistemi üzerinden elektronik ortamda teyit edilmesi de zorunlu tutuluyor.
Malul veya engellinin birden fazla ortopedik engelinin bulunması halinde, yüzde 40’ın altında dahi olsa, bu oranlar Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde toplanacak. Bu hesaplama sonucunda istisna için gerekli olan yüzde 40 ve üzeri orana ulaşılabilir.
Tüm bu tespit ve teyit işlemlerinin ardından, istisna uygulandığını gösteren “ÖTV ödeme belgesi” mükellefe teslim edilecek.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap